skip to main content

Výrobní areál Helana Hejnice, okr.Liberec

dražba

Výrobní areál Helana Hejnice, okr.Liberec | Podrobný popis

Provozní areál  textilní výroby společnosti HELANA, s.r.o. stojí samostatně v centru obce Hejnice. Jedná se o vzájemně propojené výrobní a administrativní budovy,  které dohromady tvoří  jednotný celek. Areál je přístupný z veřejné komunikace procházející obcí a z vnitro-areálové komunikace.

 

Celková plocha zastavěná budovami  je 11.803 m2. V areálu je celkem 2,5 tis. m2 zpevněných ploch silničními panely. Celková plocha pozemků je 32.681m2.

 

Areál je napojen na rozvod elektřiny z veřejné sítě pomocí vlastní trafostanice, vodovod je z veřejného
řádu, kanalizace dešťová, odpadní voda je svedena do odpadních jímek a odvážena, plyn
instalován není, v areálu je  jen plynová přípojka. Topení bylo dříve zajištěno z centrální kotelny, nyní není topení ve většině objektů instalováno.

Všechny energetické sítě jsou vedeny v sousedství areálu a mají dostatečnou kapacitu pro připojení.

 

Hala  1

Přízemní hala z r.1900 o zastavěné ploše 3 975 m2 má světlou výšku 4,9m a  je částečně podsklepena. Původně sloužila pro zpracování ovčí vlny. Nosná konstrukce je kombinovaná, zděný obvod bez zateplení, litinové sloupy. Hala je zastřešena ocelovými vazníky s krytým podhledem a tepelnou izolací. Hala je propojena s halou č. 2.1 Podlaha je betonová, částečně s  bezprašným nátěrem. Okna jsou zdvojená, špaletová, dveře hladké, vrata ocelová. Střešní krytina z živičných pásů. V prostoru haly je vstup do třípodlažní trafostanice umístěné v jihovýchodní části. Původní vytápění haly, elektroinstalace,  vodovod  z veřejného řadu,  odkanalizování do sběrné jímky v areálu a ohřev teplé užitkové vody  nejsou  cca 1 rok funkční. V hale je nainstalováno vzduchotechnické zařízení pro úpravu vlhkosti vzduchu, nutnou pro výrobní procesy – v současnosti  není ve funkčním stavu.  Hala je ve špatném  technickém stavu.

 

Meziprostor hal c. 1 a c. 2.1

Představuje zděný vestavek, procházející mezi halami c. 1 a c. 2.1 a má zastavěnou plochu 154 m2. Tento zděný pás šíře 3,5 m je využívan jako skladovací a technický prostor a  jako hygienické zázemí. V současné době je prostor částečně využíván nájemcem, tiskárnou Ruch.


Hala 2.1 s vestavkem 2.2

Přízemní nepodsklepená hala z r.1900 o zastavěné ploše 3 924 m2 má kombinovanou nosnou konstrukci, zděný  obvod bez zateplení,  litinové sloupy. Světlá výška haly je 4,9m. Zastřešení na ocelových vaznících s tepelnou izolací. Podlaha je betonová, částečně s bezprašným nátěrem. V prostoru vestavku je kvalitní bezprašný povrch. Okna jsou zdvojená, špaletová, dveře hladké, vrata ocelová. Střešní krytina z živičných pásů.  Hala je ve zhoršeném stavu.

 

Vestavek o velikosti 650 m2 byl postaven v r. 2010 pro účely provozu tiskárny. Je zde samostatné topení plynovým kotlem a klimatizace s regulací vlhkosti vzduchu, nové hygienické zázemí pro personál a sklad spotřebního materiálu. V jihozápadní části haly se nachází průchod do administrativního objektu, je zde šatna, několik menších skladů, denní místnosti, koupelna se sprchami, WC. Původní topení prostorovými horkovzdušnými topidly sahar je v současné době nefunkční. V prostoru vestavku je plynový kotel s ocelovými radiátory. Původní elektroinstalace není funkční, ve  vestavku je nová elektroinstalace napojená na jistič uvnitř haly. Původní vodovod napojený na veřejný řád, odkanalizování do sběrné jímky v areálu a ohřev TUV z elektrického zásobník nejsou nyní ve funkčním stavu. Ve vestavku jsou kompletně nové rozvody vodoinstalace, klimatizace a vzduchotechnické zařízení. Vestavek je ve velmi dobrém technickém stavu.


Hala 3

Přízemní zateplená hala  byla původně určena pro skladování materiálu. Má zastavěnou plochu 451 m2 a světlou výšku 4,7m. Obvodová konstrukce z keramického zdiva, které je omítané a štukované, dále ocelové sloupy s průvlaky s omítaným podhledem. Zastřešení dřevěným bedněním, krytina z živičných svařovaných pásů. Podlaha je betonová, s nátěrem. Vrata dvojkřídlá, plechová. Okna jsou ocelová s jednoduchým zasklením. Jsou zde instalovány elektorozvody.

 

Hala 2.5

představuje součást haly č. 2.1, oddělenou  příčkou. Zastavěná plocha je 451 m2. Ostatní parametry totožné jako v případě haly 1 a 2,1. Tato hala je  v lepším technickém stavu.

Topení, elektroinstalace, voda, odkanalizování, vodovod a vzduchotechnika jsou v podobném
stavu jako v hale č. 2.1.


Sklady 4 a 5

Sklady mají shodné stavebně-technické parametry a jsou propojené. Haly stojí v severovýchodní části areálu a přimykají k hale č.1. Obě haly mají jedno podlaží, každá má zastavěnou plochu 510 m2 a světlou výšku 9,3m. Zastřešení trapézovým plechem s povrchovou úpravou bez podhledu. Opláštění budovy je
zděné. Na stěnách jsou pásová okna ze sklobetonu. Vrata plechová, podlahy s živičným povrchem. V halách je pouze elektroinstalace, není známo, zda je funkční.

 

Uhelna 6 a komín

Původní hala zděné konstrukce sloužila jako uhelna a přimyká k hale č.2. Zastavěná plocha 266 m2, výška 11 m. Na  původním půdoryse byla  později přistavena nová střecha s ocelovými vazníky. Krytina z živičných pásů. V severní části haly je vstup do suterénu hal č.1 a 2.

V podzemí protéká potok v umělém korytu zděného kolektoru. Objekt je ve zhoršeném stavu.
Zděný komín osmihranného průřezu stojí na čtvercové podnoži a je přistaven k objektu uhelny


Kotelna 7

Původně zděná hala se zděným vestavkem  o zastavěné ploše  302m2 a  světlé výšce  9,9,m.  Má sedlovou střechu, zastřešení nad ocelovými příhradovými vazníky, krytinu z živičných pásů. Kotelna je bez technického vybavení, ve špatném stavu.

 

Garáž 8

Původně objekt sloužil jako výměníková stanice, má zastavěnou plochu  116 m2, světlou výšku 3,7 m, jedno podlaží. V současné době slouží jako garáž.  Garáž je zděná, s pultovou střechou, zastřešení bedněním z ocelového plechu s krytinou z živičných pásů. Garáž nemá technické vybavení, je ve špatném stavu.


Budova administrativy 10

Dvojpodlažní zděná budova s podkrovím  není podsklepená a  má zastavěnou plochu  287 m2.  Budova není užívaná cca 1 rok. Jednotlivé kanceláře jsou rozděleny zděnými příčkami. Okna jsou původní dřevěná, špaletová, dveře plné. Podlahy jsou betonové s keramickou krytinou, PVC nebo kobercem. Stěny a podhledy jsou štukované.  Podkroví není členěno, světlá výška nad krovem 1,8m. Původně byly kanceláře vytápěny prostřednictvím ocelových radiátorů, nyní topení není funkční. Elektroinstalace byla z trafostanice v areálu. Vodovod je instalován z veřejného řádu, odkanalizování do sběrné jímky v areálu, ohřev TUV ze zásobníku v areálu.

Budova je v podprůměrném technickém stavu.

 

Budova administrativy 11

Budova o jednom podlaží se nachází mezi budovou administrativy č.10 a halou 2.1. Nosná konstrukce, vybavení a stavebně-technický stav jsou stejné jako u budovy administrativy č.10. Nachází se zde bývalá kantýna a sociální zázemí pro zaměstnance.

 

Hala 9

Přízemní nezateplená zděná skladovací hala z r.1970,  stojí samostatně u hlavního vjezdu do areálu. Má zastavěnou plochu 786m2  a světlou výšku 8,3m. Z čelní strany ocelové  sloupy. Zastřešení je  z trapézových plechů na ocelových vaznících s mírným sedlovým sklonem. Podlaha  betonová bez povrchových úprav. Hala je v dobrém stavebně-technickém stavu.

 

Objekt areálu byl zasažen při povodních v srpnu 2010, přičemž žádná z nosných konstrukcí nejeví známky statických poruch. Část budov je ve špatném technickém stavu a některé objekty jsou poškozeny vandalizmem.

Celý areál leží v CHKO Jizerské hory. Areál je celkově ve zhoršeném technickém stavu, avšak má široký potenciál využitelnosti. Patří do skupiny tzv. „bownfields“, tedy nevyužívaných průmyslových areálů s možností čerpat finanční podporu programu EU v rámci projektu s cílem upřednostnit revitalizace stávajících objektů před výstavbou nových, na „zelené louce“.

 



Katastrální/detailní popis

Předmětem dražby je soubor nemovitostí:

 

  • pozemek p.č. St.495/1 –  zastavěná plocha a  nádvoří, evidovaná výměra 22 291  m2, způsob ochrany chráněná krajinná oblast – II – IV. Zóna

Součástí je  stavba: Hejnice, č.p. 385, výroba, Stavba stojí na pozemku p.č.:St. 495/1

  • pozemek p.č. St.495/2 –  zastavěná plocha a  nádvoří, evidovaná výměra 229  m2, způsob ochrany chráněná krajinná oblast – II – IV. Zóna

Součástí je stavba: bez čp/če, výroba, Stavba stojí na pozemku p.č.:St. 495/2

  • pozemek p.č. 321 –  trvalý travní porost, evidovaná výměra 2 103  m2, způsob ochrany zemědělský půdní fond, chráněná krajinná oblast – II – IV. zóna
  • pozemek p.č. 322/1 –  trvalý travní porost, evidovaná výměra 1 525  m2, způsob ochrany zemědělský půdní fond, chráněná krajinná oblast – II – IV. zóna
  • pozemek p.č. 322/2 –  zahrada, evidovaná výměra 232  m2, způsob ochrany zemědělský půdní fond, chráněná krajinná oblast – II – IV. zóna
  • pozemek p.č. 329 –  ostatní plocha, evidovaná výměra 6 301  m2, způsob využití manipulační plocha, způsob ochrany chráněná krajinná oblast – II – IV. zóna

 

vše zapsáno v katastru nemovitostí u Katastrálního úřadu pro Liberecký kraj se sídlem v Liberci, KP Frýdlant, pro obec a k.ú. Hejnice,  na LV  č. 861.

 

Předmětem dražby jsou i veškeré součásti a příslušenství výše uvedené nemovitosti v rozsahu, v jakém je navrhovatel  byl oprávněn užívat, nezapsané v katastru nemovitostí,  t.j. zejména venkovní úpravy, trvalé porosty a podobně.



Zástavní práva, závazky

Předmět dražby není v současné době užíván.





Log

Kontaktní osoba

Eva Jeřábková

Adresa

Prohlídky

Forma prodeje Kamenná dražba dobrovolná opakovaná
Stav vydraženo
Cena vydražení 0 Kč
Typ Prázdná
Odhadní cena 5 010 000 Kč
Vyvolávací cena 1 500 000 Kč
Minimální hodnota příhozu 20 000 Kč
Aktuální příhoz {{ currentBid }} Kč
Dražební jistota 200 000 Kč
Termín konání 24.4.2014 11:00:00
Předpokládaný konec 24.4.2014 11:00:00
Čas do konce již proběhlo
Aktuální datum 18.4.2024 22:44:37

Jak uspět a vydražit

Jak uspět a vydražit

1. Registrovat se

2. Uhradit jistotu = vratnou kauci

3. Přihlásit se

Zobrazit správný postup